دریاچه بختگان
دریاچه بختگان و دریاچه طشك دو فرونشست میانكوهی هستند كه ارتفاع آنها از سطح دریای آزاد حدود ۱۵۵۸ متر است. دریاچة بختگان كه در باختر نیریز قرار داردو به صورت یك فروافتادگی كشیده به طول تقریبی ۷۰ تا ۱۰۰ كیلومتر است كه روند شمال باختر – جنوب خاور دارد و سطح زیر پوشش آن حدود ۲۰۰۰ كیلومترمربع است.سواحل این دریاچه با رسوبات سفیدرنگ تبخیری پوشیده شدهاند ولی در سواحل نزدیك به سنگهای افیولیتی، رنگ تیرهتر است. دریاچة طَشك با وسعت تقریبی ۸۰۰ كیلومترمربع در شمال دریاچة بختگان و ۱۶۰ كیلومتری خاور شیراز قرار دارد. تنها راه ارتباطی این دو دریاچه، از طریق دلتای رودكُر است كه بخشی از آن به دریاچة بختگان و بخش دیگر به دریاچة طشك میریزد.
تعدادی جزیره و شبه جزیرة كوچك و بزرگ از جنس رادیولاریت، سنگهای پلاژیك و آهكهای سروك در این دو دریاچه وجود دارند كه مهمترین آنها جزایر نرگس و گنبان (در دریاچة طشك) و جزیرة مناك در دریاچة بختگان است كه مساحت آنها، تابع شرایط بارندگی سالانه است. بلندترین نقطة جزیرة گنبان ۱۷۳۴ متر از سطح دریا است كه از سطح دریاچه حدود ۱۸۵ متر بلندتر است. دریاچة طشك ژرفایی كمتر از بختگان دارد و در فصول خشك، ارتباط آن با بختگان قطع میشود. تأمین كنندة اصلی آب این دو دریاچه، «رودكُر» است كه از كوههای برآفتاب و موسیخانی، در ۵۰ كیلومتری جنوب باختری دهبید سرچشمه میگیرد و در شمال باختری مرودشت، پس از یكی شدنبا رود شادكان (شادكام)، و عبور از دشت مرودشت به دریاچهها میریزد. از طریق چشمه سارها كه از سنگآهكها و دولومیتهای پیرامون دریاچه سرچشمه میگیرند نیز مقدار قابل توجهی آب وارد دریاچهها میشود.
منابع:
وب سایت صحراهای ایران
برچسب ها افیولیتیاماکناماکن دریاچه هاباختپارک ملی بختگانپارک هاجاذبه های ایرانجاذبه های گردشگریجزایر نرگسخاورخشکی دریاچهخطردر خطردریاچهدریاچه طشکدریاچه هادریاچه های استان فارسدریاچه های ایراندریاچه های در خطردریاچه های در معرض خطردریاچه های شیرازدریاچه های فارسدریاچه های مرکزیدلتادولمیترادیولیترسوباترود کُررود کرسروکشادکانصحراهای ایرانطشکگردشگری ایرانگردشگری تصاویرگردشگری جنوبگنبانمرودشتموسی خانینی ریزنیریز
0 دیدگاه در “دریاچه بختگان”