مسجد نصیر الملک
مسجد نصیر الملک يکي از مساجد قديمي شيراز است که در محله گود عربان و در جنوب خيابان لطفعلي خان زند و در نزديکي امامزاده شاه چراغ قرار گرفته است. مسجدي که شايد زيباترين مسجد شيراز باشد و تماشاي آن با شيشه هاي رنگي، طاق هاي بلند و کاشيکاري هاي زيبايش، يکي از آرزوهاي هر جهانگردي به حساب بيايد.
اين بنا به دستور ميرزا حسن علي ملقب به نصيرالملک که يکي از بزرگان سلسله قاجار بوده ساخته شده است. معماري آن کار محمد حسن معمار بوده و مدت ساخت آن حدود ۱۲ سال و از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ خورشيدي به طول انجاميده است.
مسجد نصير الملک از نظر کاشيکاري و مقرنس کاري از زيباترين مساجد ايران است. مسجد داراي صحن وسيعي مي باشد که در سمت شمال آن قرار دارد. در ورودي داراي طاق نمايي بزرگ است که سقف آن با کاشيهاي رنگارنگ مزين گشته است.مسجد داراي دو شبستان شرقي و غربي است.
شبستان غربي که پوشش آجري دارد و بيشتر روي آن کار شده و زيباتر است طاق اين شبستان روي ستونها سنگي و با طرح مارپيچ روي آن در دو رديف ششتايي و به تعداد ۱۲ عدد به نيت ۱۲ امام قرار گرفته است. اين شبستان داراي ۷ درگاه است که آن را با ۷ در چوبي با شيشههاي رنگارنگ به صحن مسجد مرتبط ميکند. سنگتراشي و تزيين اين شبستان الهام گرفته شده از مسجد وکيل شيراز است. طاق و ديوارهاي اين شبستان با کاشي کاريهاي زيبا تزيين شده است.کف آن با کاشيهاي فيروزهاي و سقف آن با نقش گل و بوته و آيات قرآني مزين گشته است. اين شبستان در واقع شبستان تابستانه محسوب ميشود.
در سمت شمالي مسجد طاق نمايي به نام طاق مرواريد وجود دارد که تمام سقف داخل و بيرون آن کاشي کاري رنگارنگ شده است و روي آن آيات قرآني نوشته شده است. در دو طرف اين طاقنما ۲ طاق کوچکتر نيز وجود دارد مسجد داراي دو ايوان شمالي و جنوبي است که شبيه هم نيستند و ايوان شمالي زيباتر از ايوان جنوبي است. ايوان شمالي داراي ۳ نيم طاق در ۳ طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد. اين
ايوان داري ۴ غرفه است و سقف مياني آن با مقرنس کاري و کاسه سازي پنج کاسه مزين شده است.ايوان جنوبي نيز داراي ۲ گلدسته است و در حياط آن نيز حوضي مستطيل شکل و سنگي با فواره وجود دارد.
در سمت شمالي مسجد طاق نمايي به نام طاق مرواريد وجود دارد که تمام سقف داخل و بيرون آن کاشي کاري رنگارنگ شده است و روي آن آيات قرآني نوشته شده است. در دو طرف اين طاقنما ۲ طاق کوچکتر نيز وجود دارد. در سمت جنوب نيز طاقي وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مرواريد است و تمام سطح بيروني و داخلي آن کاشيکاري شده و سقف آن نيز مانند طاق شمالي مقرنسکاري شده است. روي آن نيز دو گلدسته وجود دارد که در ورودي اين دو گلدسته دو طاق نماي کوچکتر در دو طرف طاق اصلي وجود دارد. شبستان شرقي که به زيبايي شبستان غربي نيست، شبستان زمستانه به حساب ميآيد داراي هفت ستون بدون طرح و ساده است و در يک رديف در وسط قرار گرفتهاند.در جلوي شبستان شرقي، ايواني قرار گرفته که با هشت طاق نما از حياط مجزا گشته است.در ان شبستان دري وجود دارد که به يک چاه آب گشوده ميشود.همچنين در اين مکان يک حوضچه و يک دالان نيز موجود است.هر دو شبستان بر خلاف معمول به خاطر جهت گيري ساختمان قبله در امتداد محور قبله واقع شده اند. در سمت شمالي مسجد طاق نمايي به نام طاق مرواريد وجود دارد که تمام سقف داخل و بيرون آن کاشي کاري رنگارنگ شده است و بر روي آن آيات قرآني نوشته شده است و در دو طرف اين طاق نما دو طاق کوچکتر نيز وجود دارد.در سمت جنوب نيز طاقي وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مرواريد است و تمام سطح بيروني و داخلي آن کاشيکاري شده و سقف آن نيز مانند طاق شمالي مقرنسکاري گشته است.بر روي آن نيز دو گلدسته وجود دارد که در ورودي اين دو گلدسته دو طاق نماي کوچکتر در دو طرف طاق اصلي وجود دارد
منبع:
– وب سایت بیتوته
برچسب ها اسلاماسلام و جذبهالگوامت اسلامایران شناسیایرانی اسلامیایوانتشیعتصاویرتصاویر مسجد نصیر الملکتصاویر نصیر الملکتوریسمجاذبه های اسلامیجاذبه های توریستیجاذبه های توریستی امیرکلایهزیباترینزیباترین مساجدزیباترین مساجد ایرانزیبایی های استان فارسزیبایی های فارسزیبایی های مسجدشبستانشبستان شرقیشبستان مساجدشبستان هاشهر شیراز و مساجد اسلامیشیراز نسیر الملکشیراز و جاذبه هاشیعهطاق نماکاشی کاریکاشیکاریگردشگرگردشگریگردشگری وجاذبه هاگل دستهگلدستهمذهبمرواریدمساجدمساجد اسلامیمساجد ایرانمساجد شهر شیرازمساجد قدیمیمسجدمسجد نصیر الملکمسجد نصیر الملک کجامسجد نصیر الملک کجا ؟مسجد نصیر الملک کجاستمسلمانمقرنسمقرنس کارینصیر الملکهفت ستون
0 دیدگاه در “مسجد نصیر الملک”