دلمه برگ مو تبریز

دلمه برگ مو یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز است.این دلمه جزء قدیمی ترین غذاها و پیش غذاهای مجلسی می باشد. به طور عمومی مقبول ترین دلمه، دلمه سایز کوچک انگشتی با طعمی کره ای می باشد.

dolmebargemovtabriz

مناسب ترین نوع برگ برای دلمه: مزه برگها تأثیر فراوانی در مزه دلمه دارد و می تواند آن را ترش تر یا ملس تر نماید. در تبریز اعتقاد بر این است برگ های ریز و جوان و بدون شکاف یا بدون پارگی درخت “کیشمیش اوزوم”  یعنی “درخت انگور ریزدانه کشمشی” مناسبترین نوع برگ برای این دلمه می باشد. تابستانها هم برگهای تازه را درون آب نمک معروف به “شراب” قرار می دهند و یا فریز می نمایند تا در چله زمستان هم امکان تهیه دلمه وجود داشته باشد.

پیش از تهیه:بهترین راه برای نرم شدن برگ جهت دلمه این است که داخل ظرفی برگها را قرار دهیم و رویشان آب داغ بریزیم. این کار سبب میشود هم برگها تمیز شوند و هم اینکه نوعی بپزند و نرم شود و پیچیدنشان راحت باشد. سپس برگها را به آرامی درون آبکشی قرار می دهیم تا آب اضافی اش برود.

مواد لازم

  • برگ مو: تقریبا یک کیلو ( ممکن است بیشتر یا کمتر هم مصرف شود )
  • گوشت چرخ کرده : ۵۰۰ گرم
  • پیاز ریز شده: ۳ عدد متوسط
  • بلغور گندم : یک پیمانه
  • لپه : یک پیمانه
  • برنج: ۲ پیمانه
  • شویدخردشده :۲۰۰ گرم
  • مرزه خرد شده : ۲۰۰ گرم
  • تره خرد شده: ۴۰۰ گرم
  • سیر خرد شده : یک بوته درشت
  • ماست : نصف پیمانه
  • تورتا : یک پیمانه( تورتا چیست ؟ متاسفانه من کلمه معادل فارسی برای ” تورتا” پیدا نکردم ، وقتی کره حیوانی را ذوب می کنید تا روغن زرد ،همان روغن حیوانی یا کرمانشاهی تهیه کنید ماده قهوه ای رنگ جامدی ته ظرف باقی می ماند ، به این ماده ” تورتا ” گفته می شود) اگه تورتا نداشته باشید می توانید از ۱۰۰ گرم کره حیوانی یا نباتی استفاده کنید .)
  • دارچین : یک قاشق غذاخوری پر
  • پودر گل محمدی: دو قاشق غذا خوری پر
  • فلفل سیاه: یک قاشق چایخوری
  • نمک: به میزان لازم
  • آب یا آب مرغ : دو لیوان
  • غوره ریز : یک چهارم پیمانه

مواد لازم برای تزئین و سرو
پیاز داغ ، زرشک ، خلال بادام ، خلال سیر ، ماست یا سیرماست(ماست و موسیر)
طرزتهیه
برنج و بلغور را دوساعت خیس کنید ، لپه را بپزید .
پیاز را ریز خرد کنید ، در یک ظرف بزرگ تفت دهید. سپس گوشت را اضافه کنید و تفت دهید. وقتی گوشت سرخ شد لپه را به آن اضافه کنید ، آب بلغور و برنج را گرفته به همراه سبزیجات و ادویه جات به مواد اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا وقتی که به اصطلاح پف سبزیها بخوابد اما پخته نشود ، بعد از روی گازبردارید ، چرا این کار ضروری است و باید روی گاز انجام شود؟
جواب : این کارباعث می شود  برنج و بلغور مرحله اول پخت را پشت سر بگذارند ( توجه کنید که کامل پخته نمی شوند فقط حرارت می بینند) و دو تا از اشکالاتی که در تهیه دلمه ایجاد می شود خود به خود رفع  می شود یعنی:
دلمه ها ترک نمی خورند
داخل دلمه خام نمی ماند

وقتی از روی حرارت برداشتیم ، سیر ، تورتا ،ماست را هم اضافه کرده خوب مخلوط میکنیم، نمک را تست میکنیم و  بدین ترتیب مواد داخل دلمه آماده است.
ته یک قابلمه یه بشقاب ملامین یا استیل را که تقریبا هم اندازه ته قابلمه باشد دمر قرار می دهیم ( این کار باعث می شود دلمه ته نگیرد ) دلمه ها را به صورت بقچه پیچیده و مرتب داخل قابلمه می چینیم ، غوره ای را که داشتیم گاها در ردیفهای دلمه قرار میدیم وقتی تمام شد روی دلمه ها را دولایه با برگ مو می پوشانیم ( این کار باعث می شود دلمه خوب بپزد ) بعد آب یا آب مرغ را به ارامی روی دلمه ریخته درقابلمه را می گذاریم و روی گازقرار میدهیم. اول حرارت را زیاد کنید وقتی صدای جوش آب را شنیدید حرات را بسیار ملائم کنید و اجازه دهید حدود یک تا یک ونیم ساعت به ارامی پخته شود ، می توانید تست کنید که اگر پخته نشود ، دوباره مقداری آب بریزید.
برای تزئین هم از پیاز داغ و زرشک استفاده کنید و با ماست یا سیر ماست سرو کنید.

این دلمه را می توان به صورت بقچه ای ساده، سیگارتی (رولتی)، یا قالبی نیز تهیه کرد.

منبع:

– وب سایت بانکی

– وب سایت آشپزی لیدی الهام

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “دلمه برگ مو تبریز”

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *