نقل ارومیه

نقل بیدمشک، نقل گردویی پر مغز، نقل زعفرانی، نقل بادامی و نقل پسته‌ای از انواع نقل‌های تولیدی در ارومیه و اصلی‌ترین سوغات نقل بیدمشک است.
بیدمشک دارای خاصیت درمان کم خونی، سرگیجه و تقویت قلب است. عرق بیدمشک علاوه برخاصیت پزشکی برای تهیه شربت، شیرینی و خوشبو و خوش طعم کردن شربت‌های گوناگون مورد مصرف قرار می‌گیرد.
بیدمشک گلی معطر و یکی از محصولات زراعی ارومیه است. استفاده از عرق بیدمشک در تهیه نقل و شیرینی و شربت نیز به سبب عطر، طعم و بیش از همه خاصیت شفا بخشی آن در آذربایجان غربی متداول و در آن سوی مرزها نیز به عنوان سوغات خاص این دیار زبانزد عام و خاص است.
نقل در طول تاریخ از عملیات دراژه زنی هر نوع خشکبار با روکش شکر حاصل می‌شده است که این امر حدود ۲۵ سال پیش به کمک دستگاههای دراژه زنی از حالت دستی خارج شد و نقل امروزی در واقع محصول ماشینی نقلی است که سالها پیش با زحمت فراوانی به صورت سنتی تهیه می‌شد.
خاستگاه اصلی این شیرینی ارومیه می‌باشد و افزودن گرده گلهای بیدمشک ویژگی منحصر به فرد نقل ارومیه است که در هیچ جای دیگری امکان تهیه نقل با ویژگی بیدمشکی ممکن نیست.تنها نقل دارای استاندارد و کد بهداشت در ایران نقل لیلیوم می‌باشد.

nogl-bidmeshk

هسته نقل ارومیه شامل : گردو ( در نقل گردویی) خلال بادام ( در نقل خلالی بادام ) مغز پسته (در نقل پسته ای ) تخم‌های گیاهی ( مثل گشنیز ) می‌باشد و روکش سفید رنگ نقل آن نیزاز شکر سفید مخصوص تهیه شده است.

طعم دهنده :گرده گل بیدمشک( در نقل بید مشکی) ، گلاب غلیظ ، وانیل و سایر طعم دهنده های میوه ای در نقل های طعم دار مثل دارچین و زنجبیل

امروزه علاوه بر خلال بادام ،سایر اقلام خشکبار مانند مغز گردو ،مغز پسته و بادام زمینی و غیره جهت تولید نقل استفاده میشود و اخیرا از تخم های گیاهی مانند گشنیز نیز نقل هایی با خواص گیاهی و دارویی تولید می گردد اما به غیر از هسته نقل، بخش شیرین کننده در نقل  شکر سفید و یا شیره انگور در حلوا می تواند مورد استفاده قرار گیرد اما شیرین کننده ها از آنجا که وقتی غلیظ شوند به نبات و یا شکری که سفت و خشک هست تبدیل میشوند بنابرین کرم تارتار به شیرین کننده ها اضافه میشود که بتوان خاصیت شکر را تغییر داد اما به غیر از مواد فوق آنچه نقل را بسیار خوش طعم میکند گرده گلهای بیدمشک می باشد که غیر از ارومیه  در هیچ جایی از دنیا  از آن استفاده نمی شود . گلاب و وانیل نیز جزو سایر عطر و طعم دهند ها استفاده میشود.

امروزه تولید کننده ها یی که دسترسی به بیدمشک ندارند گاها از اسانسهای حتی غیر غذایی مثل یاس و غیره استفاده میکنند که مصرف کننده را به خطا  میاندازد اما با کمی دقت میتوان شباهت طعم این نقل را به مواد بهداشتی و آرایشی احساس کرد.

noglezaferani-urumiye

ترکیبات نقل ابریشمی (بیدمشکی) :

شکر،آب،خلال بادام مخصوص بیدمشکی،عرق بیدمشک

در مرحله اول خلال بادام را که قبلا در گل بیدمشک (بیدمشک فقط مخصوص شهر ارومیه هست در ارومیه گل بیدمشک با نام محلی خودش معروفه(پیش پشاپیش پشا)) می خوابانیم  این عمل سالی فقط یک بار انجام می شود چون گل بیدمشگ سالی یک بار در اوایل بهار گل میدهد .بعد از اینکه خلال بادام سفید رنگ با گرده های گل بیدمشک ترکیب شد خلال بادام رنگ زردی به خودش می گیرد که طعم واقعی و طبیعی بیدمشک هست.

در مرحله اول شکر و آب را با هم مخلوط کرده و تا دمای مناسبی حرارت می دهیم تا جایی کهبه شیره مثل عسل  تبدیل شود. بعد خلال بادام های بیدمشکی را به یک دستگاهی که در حال چرخش است ، میریزیم و آرام آرام  شیره داغ را به خلال بادام اضافه می کنیم بعد از مدتی نقل بیدمشکی آماده هست ودر نهایت عرق بیدمشک را به نقل اضافه می کنیم تا بوی بهتر و بیشتری داشته باشد.

nogl-urumiye

منبع:

– تیشینه

– سوغات ارومیه فقط نقل و حلوای بوستانی

نقل ارومیه

West Azerbaijan, 11, Iran

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “نقل ارومیه”

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تهران

تبلیغات شما

کرمان

خراسان شمالی

قم

مازندران

هرمزگان

گیلان

چهارمحال بختیاری

گلستان

آذربایجان شرقی

کانال تلگرام دولان

آذربایجان غربی

ما را دنبال کنید

اردبیل

اصفهان

همدان

خراسان رضوی

یزد

بوشهر

کرمانشاه