مسجد جامع ارومیه
مسجد جامع ارومیه که به مسجد جامع رضائیه نیز معروف است یکی از آثار کهن و قدیمی شهر تاریخی ارومیه است و در نزدیکی خیابان اقبال و وسط بازار قرار دارد. این مسجد حیاطی مستطیل شکل دارد و با دو ورودی، به راسته سنگفروشان و بازار قدیم ارتباط دارد. این مسجد با شماره ۲۴۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.تاریخ تجدید بنای این مسجد معلوم نیست، اما محراب آن در تاریخ ۶۷۶ هـ.ق ساخته شده است. این مسجد بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.
این مسجد دارای آثاری از دوره های مختلف است و مصالح به کار رفته در اجزای مختلف ساختمان مسجد نیز به همین دلیل متفاوت است.
شبستان گنبددار قدیمی: هسته اولیه بنا را این مجموعه تشکیل می دهد و حاوی کلیه مشخصات معماری اسلامی است. به احتمال قریب به یقین این بخش مربوط به دوره سلجوقیان (قرن ششم هـ.ق) به بعد است. محراب مسجد با گچ بری نفیس در این قسمت قرار دارد و در تاریخ ۶۷۶هـ.ق- در زمان حکومت ایلخانان- به بهترین نحو ساخته شده است.
چهل ستون متصل به شبستان گنبددار: زمان ساخت آن جدیدتر از شبستان اولی به نظر می رسد و در خاک برداری از کف آن مقداری اشیای متعلق به دوره ایلخانان به دست آمده است. این چهل ستون به خاطر صدمات وارده چندین بار مرمت شده است.
حجره های قدیمی اطراف صحن مسجد: این حجره ها مربوط به اوایل دوره زندیه است. براساس سنگ نوشته موجود زمان احداث آن ۱۱۸۴ هـ.ق است.
بخش نوساز اطراف صحن: این مجموعه به جای بافت قدیمی ساخته شده و بیشتر مربوط به دو دهه اخیراست.
از مهم ترین عوامل تزیینی مسجد کتیبه های کوفی دور گنبد و گچ بری محراب آن است.
منبع:
-سایت تبیان
-سایت آریا زمین
برچسب ها آثار ملی کشورآدرس مسجد جامع رضاییه ارومیهآذربایجان غربیارومیهایرانبازار قدیمثبت ملیچهل ستون مسجدشبستانکتیبه کوفیگنبدلیست مساجد قدیمی آذربایجان غربیمحرابمسجدمسجد جامعمسجد جامع ارومیهمسجد جامع رضاییه ارومیهمسجد رضاییهمعماری مسجد جامع رضاییه ارومیه
0 دیدگاه در “مسجد جامع ارومیه”