ژئوپارک قشم
کافيست سري به ژئوپارک قشم در استان هرمزگان بزنيد تا باور کنيد که ديدني ترين شاهکار طبيعت، مثل نگيني منحصر به فرد در قلب خليج فارس مي درخشد و اين منطقه را به عنوان اولين ژئوپارک خاورميانه معرفي مي کند. منطقه اي با جنگل هاي حرا و سواحل خليج فارس که مي تواند مهمترين جاذبه گردشگري جنوب ايران لقب گرفته بگيرد.
ژئوپارک قشم به عنوان اولين ژئوپارک ايران و خاورميانه يکى از منحصر به فردترين ژئوپارکهاى جهان است که در کنار سواحل زيباى خليج فارس و جنگل دريايى حرا مى تواند در جذب توريسم و علاقمندان به طبيعت نقش مهمى ايفا کند.
اين ژئوپارک با وسعت کافى و مرزهاى شناخته شده چندين پديده بارز زمين شناسى را در خود جاي داده و به پارک زمين شناسي ايران تبديل شده است.وجود آثار تاريخى، بوم شناسى و ميراث فرهنگى و طبيعى در اين منطقه مى تواند نقش ارزشمندى در توسعه اقتصادى جوامع پيرامونى خود ايفا کند.
در محدوده ژئوپارک قشم مى توانيد جاذبه هايي مثل تنگه چاه کوه، دره ستاره ها، تنگه عالى، دره تنديسها، دره شور، نمکدان، دولاب و کورکورا کوه را ببينيد که در يک مسير طولى، از شرق به محور روستاى طبل و سلخ و در غرب به محور روستاى گورى و کانى و از شمال به ساحل شمالى و از جنوب به ساحل جنوبى منتهى مى شود.
موزه حيات وحش
شايد برايتان جالب باشد اگر بدانيد که ژئوپارک قشم در سال ۲۰۰۶ به ثبت جهانى رسيد و البته خيلي پيش تر از آن، عنوان اولين ژئوپارک خاورميانه را به خود اختصاص داده بود و نام ايران را در زمره ۱۷ کشور داراى ژئوپارک ثبت کرده بود.
داود احمدى مديرکل سياحتى، ميراث فرهنگى و صنايع دستى سازمان منطقه آزاد قشم، در خصوص اين منطقه جغرافيايي به خبرگزاري مهر مي گويد: «ژئوپارکها از جمله ژئوپارک منحصر به فرد قشم زير نظر يونسکو و توسط بالاترين مقام منطقه اى که ژئوپارک در آن واقع شده اداره مى شوند و براساس برنامه هاى يونسکو، اين مناطق در حقيقت به مراکزى کارآمد براى آموزش محيط زيست، پژوهش و کارورزى در زمينه هاى مختلف علوم زمين تبديل مى شوند.»
ژئوپارک قشم به دليل قرار گرفتن در منطقه استراتژيک خليج فارس و واقع شدن بين ژئوپارکهاى شرق آسيا و اروپا، اهميت و موقعيت خاصى دارد و اين در حالي است که تنوع ژئوپارک قشم تنها به پديده هاى زمين شناسى محدود نمى شود بلکه تنوع در پديده هاى بوم شناسى، آثار باستانى، محيط زيست، حيات وحش و چندين پديده ديگر نيز از ديگر ويژگي هاى اين ژئوپارک است.
ژئوپارک قشم داراى موزه اى است که حيات وحش منطقه را به صورت تاکسيدرمى به همراه عکسهايى از پديده هاى زمين شناسى ژئوپارک در خود جاى داده و همه روزه مورد بازديد علاقمندان قرار مى گيرد.
جنگل هاي حرا
محمد رضا قاسمى نژاد، مدير ژئوپارک قشم قرار گرفتن سواحل در حاشيه ژئوپارک قشم و مجاورت آن با جنگل هاى زيباى دريايى حرا را از ويژگي هاى ژئوپارک مى داند و مي گويد: «با توجه به تنوع پديده هاى زمين شناسى در ژئوپارک قشم، اين منطقه مى تواند به مرکزى جهت تحقيقات، مطالعات و انجام پايان نامه ها در زمينه هاى رسوب شناسى ژئومورفولوژى، فسيل شناسى و بررسى گنبد نمکى و پديده ديا پيريسم تبديل شود.»
او معتقد است، پديده هايى مانند پوشش گياهى و حيات وحش نيز جزئى از ژئوپارک محسوب مى شوند که بر اساس آن وجود جنگل دريايى حرا در شمال شرق ژئوپارک قشم به عنوان يکى از عوامل تقويت کننده اين ژئوپارک، شرايط تحقيق و مطالعه علمى درباره اين اکوسيستم غنى را از موقعيت ويژه اى برخوردار کرده است.
وجود بيش از ۲۲۰ گونه پرنده ۳۰ گونه خزنده و ۲۰ گونه پستاندار در محدوده ژئوپارک قشم و اطراف آن همان ويژگي منحصر به فردي است که مى تواند زمينه توسعه هر چه بيشتر ژئوپارک قشم را فراهم کند.
علاوه بر اين، وجود آثار باستانى در محدوده ژئوپارک قشم که تاريخ بعضى از آنها به دوره مادها مربوط مى شود جنبه باستان شناسى اين ژئوپارک را تقويت کرده و يک امتياز ويژه در بين ژئوپارک هاي ديگر جهان به اين منطقه مي دهد.
در حال حاضر ۶۴ ژئوپارک در سراسر جهان به تصويب شبکه جهانى ژئوپارکهاى ملى در آمده اند که اروپا با ۳۴ و چين با ۲۲ ژئوپارک صاحبان بيشترين پارکهاى زمين شناسى هستند.
برچسب ها geoparkiran geoparkparkآثار باستانىایرانباستان شناسىپارکتاکسيدرمىجنگل هاي حراخاورميانهخليج فارسدیدنی های قشمدیدنی های هرمزگانرسوب شناسىژئوژئوپارک ایرانژئوپارک قشمژئوپارک هرمزگانژئومورفولوژىپسواحل خليج فارسفسيل شناسىقشممحمد رضا قاسمى نژادمحيط زيستموزه حيات وحشوستاى گورى و کانى
0 دیدگاه در “ژئوپارک قشم”