باغ و مقبره سیفالدوله ملایر
اين باغ در سال ۱۲۷۶ هجري قمري توسط نور سلطان محمد ميرزاي سيفالدوله؛ حکمران ملاير در دوره ناصرالدين شاه (و از نوادگان فتحعلي شاه قاجار) به منظور تفرجگاه و تفريحگاه مردم شهر وقف شد که بعدها به منظور تجليل از واقف، «سيفيه» ناميده شد.
از آنجا که سازندگان اين بوستان مهندسان ايتاليايي بودهاند، اين پارک را به شکل صليبي و بيضي ساختهاند. چارچوب کلي باغ تحت عوامل داخلي است و احتمالاً اين باغ به تقليد از شيوه باغسازي دوره صفويه در اصفهان (چهارباغ اصفهان) ساخته شده است. در واقع به اين دليل که سيفالدوله مدتي در اصفهان زندگي ميکرد، اين عامل را در باغسازي به اين روش که در معماري قبل از دوره صفويه و قاجار نيز معمول بوده است را بيثمر نميتوان دانست. اين بوستان داراي دو استخر و يک مسجد ميباشد که توسط سيفالدوله احداث شد و ساختماني که ظاهراً محل سکونت باني آن بوده است.
مصالح به کار گرفته شده در مجموعه باغ سيفالدوله به تناسب نيازهاي قسمتهاي مختلف بنا عبارتند از سنگ، گِل، چوب، آجر، خشت، ساروج، کاشي و ملاط گچ.
در محوطه اين پارک که در گذشته محل سکونت اختصاصي حاج سيفالدوله بود، آرامگاه وي و مزار امير المؤيد (نوه سيفالدوله که در واقع مالک اصلي پارک و اراضي اطراف آن بود) و ۷ قبر ديگر بنا شده است. اين مقبره داراي پلان چهارضلعي ميباشد که بر فراز آن گنبدي واقع شده است. در داخل مقبره علاوه بر اتاق بزرگي در وسط با پوشش گنبدي شکل، ۴ اتاق کوچک مربع شکل به ضلع ۴ متر با پوشش نيم گنبدي نيز بنا شده که هر کدام با دو ورودي به بيرون راه پيدا ميکنند و با دو ورودي به داخل مقبره ارتباط مييابند. در داخل مقبره تابلويي بزرگ که بر روي آن آياتي از قرآن نگاشته شده به چشم ميخورد و نيز چند عکس از سيفالدوله، امير المؤيد و افراد خانواده وي مشاهده ميشود.
در اوايل دوره مشروطيت و هنگامي که هرج و مرج کشور را فراگرفته بود، اين پارک بارها مورد غارت قرار گرفت و خسارتها و ويرانيهاي بسياري بر آن وارد شد ولي سيفالدوله با علاقهاي خاص اقدام به جبران خسارتها نمود و تا پايان عمر عهدهدار اين امر بود. پس از سيفالدوله نوه ايشان عهدهدار اين امر گرديد و در وصيتنامه خود اين باغ را به شهرداري شهر واگذار کرد و از آن پس حفظ و نگهداري اين مجموعه تاريخي بر عهده شهرداري ملاير قرار گرفت.
منبع:
– سیری در ایران
برچسب ها آثار تاریخی همداناستان همداناماکن توریستی همدانامير المؤيدایران شناسیایرانگردیباغ سیفالدولهباغ و آرامگاه سیفالدولهباغ و مقبره سیفالدولهبهترین زمان سفر یه همدانبوستان سیفیه ملایربوستان های همدانپارک سیفیهپارک سیفیه ملایرپارک های ملایرپارک های همدانتاریخ همدانتفرجگاه سیف الدوله ملایرتفرجگاه و تفريحگاهتفرجگاه و تفريحگاه سیفالدولهتوریستتوریست همدانتوریستیجاذبه های گردشگری ملایرجاذبه های گردشگری همدانجاذبه های ملایرچگونه به همدان سفر کنیمحاکم ملایرحکمران ملایردوران ناصرالدین شاهدیدنی هادیدنی های همداندیدنیهادیدنیهای ملایردیدنیهای همدانزیبایی های همدانسفر یکروزه به همدانسیاحتیسیفیهشهر تاریخی همدانشهر همدانشهرداری ملایرصفویهطبیعت بکرطبیعت همدانفتحعلي شاه قاجارگردشگاه های همدانگردشگرگردشگر همدانگردشگران همدانگردشگریگردشگری ملایرمحل سکونت اختصاصي حاج سيفالدولهمحل سکونت حاج سيفالدولهمحل سکونت سيفالدولهمراکز توریستی همدانمراکز دیدنی همدانمراکز گردشگریمراکز گردشگری همدانمردم همدانمسیرهای دسترسی به همدانمشروطیتمقبره سیفالدولهملایرنقاط دیدنی همداننوادگان فتحعلي شاه قاجارهمدانیوستان سیفیه
0 دیدگاه در “باغ و مقبره سیفالدوله ملایر”