آرامگاه حَیَقوق نبی

آرامگاه حَيقوق نبي يکي از بناهاي ديدني شهرستان تويسرکان و يکي از قديميترين آثار تاريخي ايران است که در خيابان چهارباغ شهيد اشرفي اصفهاني در انتهاي خيابان حيقوق نبي قرار دارد. اين آرامگاه مربوط به دوره سلجوقيان است و از فاصله دور مانند يک برج مدور با سقفي مخروطي شکل به نظر ميرسد. اين آرامگاه داراي بدنه ۸ضلعي است و ۸ ترکه آجري در آن ساخته شده که ستونهاي اصلي بنا را تشکيل ميدهد و در نتيجه بنا به صورت سطوح ۸گانه به نظر ميرسد.
حيقوق نبي از پيامبران دوازدهگانه بنياسرائيل و از نسل حضرت موسي(ع) است که در حدود سال ۷۰۰ قبل از ميلاد (معاصر با دانيال نبي و الياس نبي(ع)) زندگي ميکرده و نگهبان معبد بزرگ يهوديان در اورشليم بوده است. ايشان داراي شأن و مقام مذهبي خاصي نزد پيروان دين يهود ميباشد و براي مسلمانان نيز بسيار قابل احترام است. نام وي در کتاب تورات عهد عتيق ذکر شده است همچنين در شرح دعاي ام داوود، امام صادق(ع) از ايشان نام بردهاند و در مناظره معروف دربار مأمون عباسي، هنگام بحث با دانشمند يهودي (جاثليق)، امام رضا (ع) از حيقوق نبي نام ميبرند.
در خصوص آرامگاه ايشان روايتهاي مختلفي وجود دارد. بر اساس يکي از روايتها در حدود سال ۵۹۰ قبل از ميلاد، بختالنصر؛ پادشاه کلده به اورشليم حمله کرد و گروهي از يهوديان را به قتل رساند و نزديک به ۲۰ هزار نفر از آنان را اسير و به شهر بابل؛ پايتخت کلده که نزديک بغداد فعلي قرار داشت انتقال داد. حيقوق نبي نيز در ميان اسرا بود و مدت طولاني در زندان به سر برد. در سال ۵۴۸ قبل از ميلاد، کورش هخامنشي بزرگ پادشاه ايران به کلده حمله کرد و در جنگي لشکريان کلده را شکست داد و بابل را تصرف کرد و طي فرماني دستور آزادي کليه اسرا و زندانيان يهود را صادر نمود. پس از آزادي از بند اسارت بابليان، حبقوق پيامبر به ايران مهاجرت کرد و در شهر تويسرکان يا رودآور ساکن شد و پس از رحلت نيز در همين مکان مدفون گرديد.
روي ديوارهاي خارجي بنا با طاقنماها و کاشيکاريهاي متعدد تزئين شده که در عين سادگي و زيبايي داراي برخي خطوط و نقوش جالب و ستارههاي شش ضلعي است که به «ستاره داوود» (نماد دين يهود) معروف مي باشد. در قسمت انتهايي پيشاني بنا چندين کنگره آجري برجسته مثلث شکل جلب توجه ميکند. سقف مقبره از داخل در ارتفاع ۷ متري به شکل سقف گنبدي و با انحنا و تحدب کم ساخته شده است. ارتفاع اين بنا از سطح زمين ۱۲ متر ميباشد. آرامگاه حيقوق نبي در مقابل عوامل نامساعد طبيعي بيش از ۹۰۰ سال مقاومت کرده و همچنان سالم و پابرجا باقي مانده است.
حضرت حيقوق(ع) را با نام «حبقوق» (به معني در آغوش گرفته شده) نيز مينامند و در زبان عبري با نام «حبکوک» نيز شناخته ميشود. علت نامگذاري ايشان به اين نام چنين بوده است که وي در زمان کودکي از دنيا ميرود و الياس نبي(ع) او را در آغوش خود گرفته دعا ميکنند و از خداي متعال ميخواهند که آن حضرت را دوباره زنده نمايد.
در جريان حفاري غيرمجازي که در سال ۱۳۷۲ خورشيدي صورت گرفت، پيکر مطهر حيقوق نبي سالم رويت شد.
هماکنون تنديس ايشان از سنگ مرمر و تصاويري از وي در مجموعه موزه واتيکان در کشور ايتاليا موجود ميباشد.
منبع: seeiran.ir
برچسب ها آرامگاهآرامگاه پیامبرانآرامگاه حَیَقوق نبیآرامگاه حیقوق نبیالياس نبيامام رضاامام صادقاورشلیمبخت النصربناهای تاریخیبناهای تاریخی تویسرکانبناهای تاریخی همدانبناهای قدیمی توسرکانبنای قدیمیبنی اسرائیلپیامبر ذکز شده در مناظره امام رضاپیامبرانتویسرکانحبکوکحضرت حیقوقحضرت موسیحَیَقوقحیقوقحَیَقوق نبیدانیال نبیمامونمعبدمعبد سلیماننبی
0 دیدگاه در “آرامگاه حَیَقوق نبی”