پنیر لیقوان
پنیر لیقوان پنیری سنتیایست که در لیقوان ایران تهیه میشود. این پنیر که طعمی شور دارد و دارای سوراخ است از شیر گوسفند تهیه میشود. این پنیر معمولاً در صبحانه همراه نان میل میشود.
لیقوان یکی از کهن ترین روستاهای آذربایجان و در ۳۶ کیلومتری جنوب شرقی شهر تبریز و در دامنه شمالی کوه های سر به فلک کشیده سهند واقع شده است. وجود آب و هوای سرد زمستانی و معتدل تابستانی در لیقوان باعث ایجاد مراتع و چمنزارهای سرسبز و روی آوردن مردم به نگهداری دام و رونق دامداری شده است، اما نکته مهم در حیات اقتصادی این روستا، آن است که اهالی آن برخلاف دامداران سایر مناطق، شیر خام تولیدی را به کارخانهها یا شیرپزها نمیفروشند، بلکه خودشان فرآوری و به پنیر تبدیل میکنند.
در حقیقت شهرت لیقوان به خاطر پنیر است که به شغل خانوادگی تعدادی از اهالی روستا تبدیل شده است. تولید پنیر لیقوان مانند سایر پنیرهای سنتی با زدن مایه پنیر به شیر و ایجاد لخته شروع میشود. لخته با گذر از صافی آبگیری شده و محصول به دست آمده بعد از برش های مساوی در بستههای حلبی به مدت سه تا پنج ماه در غارهایی نگهداری میشود تا پنیر جا بیفتد. تولید کنندگان پنیر در لیقوان به برکت آب و هوای سرد و معتدل و وجود غار “کهل” در کنار کارگاه ها که نقش سردخانه را دارند، در هزینههای گزاف انرژی صرفه جویی میکنند. بعد از طی مرحله سردخانه، پنیر داخل حلبهای ۱۷ کیلویی جهت بسته بندی در ظروف کوچکتر (نیم، یک، دو، سه و پنج کیلویی) بیرون آورده میشود.
پنیر لیقوان علاوه بر شهرت و طعم خوش آن، با بهرهوری بالایی نیز تولید میشود؛ به طوریکه از هر سه کیلو شیر گوسفندی در لیقوان یک کیلو پنیر تولید میگردد. این درحالی است که در سایر مناطق از جمله دشت مغان از هر پنج کیلو شیر خام یک کیلو پنیر تولید میشود.
منبع:
– ویکی پدیا
– دانشنامه شهری ایران
برچسب ها استان آذربایجان شرقیپنیرپنیر سنتیپنیر لیقوانتبریزروستاروستاهای استان آذربایجان شرقیسوغاتسوغات استان آذربایجان شرقیسوغات تبریزسوغات لیقوانشهرت روستای لیقوانشیر گوسفندکوه های سهندلبنیاتلبنیات آذربایجانلبنیات استان آذربایجان شرقیلبنیات تبریزلیقواننحوه تولید پنیر لیقوان
0 دیدگاه در “پنیر لیقوان”