سفره شیرازی

شیرازی ها مردمانی با فرهنگ و هنر دوست هستند که ریشه در اعماق تاریخ ایران زمین دارند. شیراز کهن شهری است که همواره در تاریخ ایران مأمن امنی برای فرهنگ و تاریخ ایران به شمار رفته و همه اقوام ایرانی همواره به دیده احترام به این کهن شهر نگریسته اند.

مردمان این شهر هنر خود را نه تنها در شعر و ادبیات بلکه در سایر شئونات زندگی نیز متناسب با فرهنگ ایرانی رشد داده اند. از جملۀ اینها هنر آشپزی و غذاهای خوشمزه ای است که متناسب با شرایط اقلیمی منطقه و روحیۀ مهمان نوازی مردم شیراز، رشد یافته است. شیرازی ها غذاهای متنوع و بسیار خوش طعمی دارند که از جمله مشهورترین آنها می توان به انواع پلوها همچون شیرازی پلو، کلم پلو، شکر پلو، رب پلو، قنبر پلو و … و دوپیازه، حلیم بادنجان و انواع آش همچون آش ماست، آش سبزی و … اشاره کرد. برای آشنایی بیشتر با تعدادی از این غذاهای خوشمزه با ما در سفره شیرازی همراه شوید؛

آلبالو پلو

مواد لازم

۴ پیمانه برنج

یک کیلوگرم آلبالو

یک کیلوگرم شکر

یک عدد سینه مرغ

چند عدد چوب دارچین

۲ عدد برگ بو

۳ قاشق سوپ‌خوری زعفران دم‌کرده

یک پیمانه کره

یک پیمانه روغن

به میزان لازم نمک

خلال پسته و بادام

DSC4008_00111

آلبالو-پلو

طرز تهیه

۱- برنج را با آب بشویید و با نمک برای چند ساعت خیس کنید.

۲- هسته های آلبالو را جدا کنید، آلبالو ها را در ظرفی لعابی یا شیشه‌ای بریزید، روی آنها شکر بپاشید و به مدت ۲ ساعت بگذارید بماند. سپس آنها را داخل قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. پس از جوش آمدن به مدت ۶ ساعت یا یک شب تا صبح بگذارید بماند.

۳- پس از این زمان، آلبالوها را ۱۰ دقیقه بجوشانید. سپس از صافی عبور دهید و شربت آن را جدا کنید. شربت را روی حرارت ملایم قرار دهید تا قوام بیاید.

۴- مرغ را نیز با مقداری آب و به همراه نمک، دارچین و برگ بو بپزید. در اواخر پخت مقداری از زعفران دم‌کرده را به آن اضافه کنید.

۵- برنج را آبکش کنید. پس از آبکش کردن برنج، روغن را کف قابلمه بریزید، برای ته‌دیگ نان بگذارید و مقداری برنج در آن بریزید و بعد روی برنج آلبالو بریزید. همین مراحل را تا انتها تکرار کنید به طوری که لایه آخر برنج سفید باشد. روغن بریزید و دم‌کنی بگذارید تا برنج دم بکشد.

۶- آلبالوپلو را با مرغ پخته و سرخ کرده و خلال پسته و بادام تزیین و سرو کنید.

کلم پلو

مواد لازم

یک کیلوگرم برنج

یک کیلوگرم کلم خرد شده (کلم‌برگ یا کلم قمری)

نیم کیلوگرم سبزی خرد شده (شوید، تره، ترخان، ریحان)

۲ عدد پیاز

روغن

نمک و فلفل سیاه

آب‌لیمو

کوفته ریزه

مواد لازم برای تهیه کوفته ریزه

۳۰۰ گرم گوشت چرخ‌کرده

۴ قاشق غذا خوری آرد نخودچی

یک عدد پیاز

روغن

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه

روغن

DSC05639

kalam-polo-ref4_com635162291945000000

طرز تهیه کلم پلو

۱- برنج را با مقداری نمک از چند ساعت قبل خیس کنید.

۲- کلم‌ها را پوست بکنید، خلالی کنید و در یک تابه متوسط، با نمک، فلفل سیاه و زردچوبه چند دقیقه تفت دهید. ۲ دقیقه پس از تفت دادن آب‌لیمو اضافه کنید.

۳- سپس سبزی ها را بشویید و خرد کنید.

۴- برنج را با نصف قاشق چایخوری زرد چوبه بجوشانید، بعد از آبکش کردن سبزی و کلم سرخ شده را به آن اضافه کنید و برنج را در قابلمه بریزید و دم کنید.

۵- پیاز را روی گوشت چرخ‌کرده رنده کنید. نمک، فلفل و زرد چوبه را اضافه کنید و خوب ورز دهید. سپس آنها را قلقلی کنید و تفت دهید. کوفته ها را نیز باید وسط پلو قرار دهید تا با هم دم بکشند.

۶- این غذا را داخل دیس بکشید و با پیاز سرخ کرده تزئین کنید.

 

شیرازی پلو

مواد لازم

۳ پیمانه برنج

نصف پیمانه ماست

۱ قاشق غذا‌خوری زعفران دم کرده

۳ قاشق غذا‌خوری شکر

یک عدد سینه مرغ

نمک، فلفل و زردچوبه

یک عدد پیاز

۳ عدد تخم‌مرغ

۳ قاشق غذا‌خوری زرشک

یک عدد بادنجان دلمه‌ای

یک قاشق غذا‌خوری خلال پسته

00123431

طرز تهیه

۱- برنج را از دو ساعت قبل با نمک و آب خیس کنید.

۲- سینه مرغ را با پیاز و مقداری نمک، فلفل و زردچوبه و آب روی حرارت بپزید. سپس آن را خرد کنید.

۳- برنج را به صورت معمولی بپزید و آبکش کنید. برنج آبکش شده را با ماست و زعفران مخلوط کنید.

۴- تخم‌مرغ‌ها را به همراه شکر به مخلوط برنج، ماست و زعفران اضافه کنید.

۵- کف ظرف پیرکس را چرب کنید، نیمی از برنج را در آن بریزید و روی آن مرغ خرد شده، زرشک، بادنجان خرد و سرخ شده بریزید. در آخر روی آنها خلال پسته بپاشید. سپس بقیه برنج را روی آنها بریزید و با پشت قاشق فشار دهید.

۶- در ظرف را بگذارید و به مدت یک ساعت در فری که از قبل با دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد گرم شده است، قرار دهید تا برنج دم بکشد و در سطح پایین ظرف طلایی شود.

 

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “سفره شیرازی”

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *